AB Petrol d.o.o. Kakanj, pored ostalog, SKF Reliability Engineering pruža i usluge analize stanja opreme koristeći najsavremeniju opremu iz SKF-ovog Condition Monitoring programa proizvoda, koji uključuju poravnanje remenica, poravnanje osovina te provjeru stanja ležajeva i mašina mjereći vibracije, temperaturu te analizu ulja.

SKF TKBA 40

SKF TKBA 40 vrši poravnanje remenica direktno preko kanala remenice, za razliku od nekih koji koriste lice remenice gdje je veća mogućnost za grešku. Sa samo dvije komponente, TKBA 40 je vrlo jednostavan alat koji vrši mjerenje u tri dimenzije. Trodimenzionalna mjerna površina na prijemnoj jedinici omogućava laku i jednostavnu detekciju odstupanja.

Postavljanje je brzo i lako zahvaljujući jakim magnetima koji se nalaze u mjernim jedinicama koje se montiraju u kanale remenica. Sa maksimalnim rastojanjem od 6 metara, TKBA 40 je alat koji je primjenjiv u veoma širokoj lepezi aplikacija.

SKF TKSA 60

SKF TKSA 60 je robustan bežični dijagnostički uređaj za poravnanje osovina koji pruža momentalno očitanje stanja sa korak-po-korak vodičem za proces poravnanja počevši od pripreme i inspekcije, do samog mjerenja te ispravke, sastavljanja izvještaja i analize mjerenja.

Sistem uključuje najnovija saznanja iz sfere poravnanja osovina te dugogodišnje SKF-ovo iskustvo u radu sa rotacionom opremom.

Neke od pojedinosti koje karakterišu ovaj uređaj su ugrađena bežična tehnologija, preslikavanje pogleda ukoliko korisnik pređe s jedne strane mašine na drugu, prikaz energetske efikasnosti, momentalno prikazivanje rezultata i tokom korekcije kao i ugrađeni akcelerometri u obje laserske mjerne jedinice.

SKF CMAK 300SL

Analiza stanja ležajeva: CMAK 300-SL je set dijagnostičkih alata koji služe za analizu stanja ležajeva primjenjiv u svim industrijskim pogonima. Ovaj set uveliko olakšava procjene stanja ležajeva na osnovu mjerenja vibracija i temperature kao i analize ulja na licu mjesta, i na taj način produžava radni vijek opreme.

  • Machine Condition Advisor CMAS 100-SL je instrument koji istovremeno mjeri vibracije mašine i temperaturu kako bi procijenili stanje mašine kao i ležajeva.

  • SKF Infrared Thermometer CMSS 3000-SL beskontaktni termometar za teške uslove rada sa duplim laserom te led lampom za lakše „ciljanje“ pri mjerenju je namjenjen za bezbjedno mjerenje površinske temperature veoma toplih, opasnih, pokretnih ili teško dostupnih objekata. Ima mogućnost podešavanja koeficijenta emisivnosti za različite površine mjerenja temperature, postavljanje alarma niske i visoke temperature, te temperaturni opseg -60°C do +1000°C.

  • OilCheck analizator ulja pokazuje nivo degradacije i kontaminacije ulja te povećanu mehaničku istrošenost i gubitak podmazujućih osobina ulja.